Posted on

Her skal vi gå igjennom de siste Stormestrene som Norge har fått de siste årene. Ikke de siste kanskje men de nyeste for vi håper jo at det blir mange flere. Mellom mai 2015 og oktober 2018 fikk vi hele seks stormestere i sjakk. Noe som viser at sjakk er vei opp i Norge og på langt nær på vei ut. Vi venter stadig på en kvinnelig stormester men denne lar beklageligvis vente på seg. Monika Machlik og tvillingsøsteren Edit Machlik er to jenter på 22 som kanskje kan ta steget opp i den ypperste eliten. Begge har vært innen Norges beste junior men Edit har også spilt på 2 laget til Norge tidligere som 15 åring.

Som perler på en snor

Som perler på en snor ramlet stormestrene inn på listen på tre år. Hele seks stormestere på 3 år er smått fantastisk av et så lite land som Norge! Førstemann ut var Torbjørn Ringdal Hansen, som de fleste vet også var Magnus Karlsens første trener. Han oppnådde de Nasjonale krav, men oppnådde ikke det internasjonale rangeringen på 2500 som er et av kravene til å få denne utmerkelsen før i 2015.

Aryan Tari er et av de største talentene i norsk sjakk og allerede som syvåring ble han Norgesmester i klassen under elleve år, fire års forskjell på disse alderstrinnene er veldig mye. I 2013 ble han IM (internasjonal mester) kun fjorten år gammel, deretter ble han Norgesmester i 2015 bare 15 år gammel. Han fikk sin stormestertittel i 2016 bare seksten år gammel, året etter ble han junior verdensmester som eneste Nordman noen gang.

Som perler på en snor

Frode Olav Olsen Urkedal født 1993 ble norsk mester i 2012 for første gang, da delte han seieren med Espen Lie. I 2014 vant han NM for andre gang, denne gangen tronet han alene på toppen. Han spilte også på Norges andrelag under sjakk OL i Tromsø i 2014 men først i 2016 fikk han sin etterlengtende GM tittel.

Johan Salomon ble Norsk mester i 2016 etter han også ble Internasjonal mester i 2015. Stormester tittelen fikk han i 2017.

Våre to siste stormestere

Johan-Sebastian Christiansen fikk i mars 2015 sin IM tittel før han i august 2018 vant Manheim Open i Gøteborg og med det sikret seg det siste stikket til stormester tittelen. Han har ellers oppnådd en mengde gode resultater, blant annet nordisk ungdomsmester i sjakk i 2016, Vestfoldmesterskapet i 2016, Norgesmesterskapet i lynsjakk vant han o tapte kun 0,5 poeng på syv kamper. Han vant også Sandefjord Grand Prix der han vant alle sine seks partier, han vant også Nortekk Superlyn og ved VM i sjakk 2016 ble han nummer 101.

Vår siste stormester til nå ble Benjamin Arvola Notkevich under sjakk-OL i Georgia. Han blir den første i Nord-Norge til å få stormester graden. Han fikk først tittelen Internasjonal mester i 2017 før han året etter fikk sin stormestertittel i 2018. Utviklingen hans de siste årene er bemerkelsesverdig sa Jan Sigmund Berglund, leder i Tromsø Sjakklubb. Da har vi gått igjennom de Norske GM eller stormestrene til nå. Det mange lovende unge sjakkspillere og vi venter i spenning på hvem den neste stormesteren er. Vi venter også på den første kvinnelige stormester og kanskje kommer hun i løpet av 2020?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *