Posted on

For å komme gjennom Norske stormestere i sjakk må bruke et par artikler til på dette, gledelig for det viser bare kvaliteten de Norske sjakk spillere har oppnådd gjennom årene. Mellom 2005 og 2015 kom det inn bare to nye stormestere, som var veldig lite til ikke bare de forgående årene, men årene etter 2015 som de renner inn som perler på en snor.  Imidlertid så kom de to nye stormestrene fra store bragder innen sjakkverdenen innen sjakkverdenen og fortjente virkelig stormester stemplet.

Kun to stormestere på 10 år

Leif Øgaard (født 1952) fikk sin IM tittel allerede i 1974 men hadde fra før utmerket seg med andre meritter. Han ble juniornorgesmester allerede i 1968. I 1971 klarte han å bli nummer 9 som må sies å være en anstendig plassering. Han har også deltatt i sjakk OL 6 ganger fra 1970 til 1984. Leif fikk også sin første IM (internasjonale)tittel allerede i 1974. I tiden fra 1974 til 1993 tok han også 5 Norgesmesterskap, noe som han til 4 mann på listen på Norges rangeringen. Hans beste rangering noensinne ble i 1992 da han beseiret Viktor Kortsnoj som den gang var rangert som nummer to i verden, dette brakte Leif inn på en 64 plass på verdensranken. Han fikk sitt første napp som stormester i 1981 på en internasjonal turnering i Gausdal. Det andre nappet kom året etter kom napp nummer to i den samme turneringen. Etter dette skulle det smått fantastiske 26 år før han da klarte å få sitt tredje stikk i Eliteserien (telioserien) og sin stormestertittel i 2007 og med det bli Norges 9 stormester.

Kun to stormestere på 10 år

Den 10. stormesteren

Jon Ludvig Hammer ble født 2 juni 1990 og er Norges nest beste sjakkspiller pr i dag, kun slått av Magnus Karlsen. Å ramse opp alle hans bragder hadde blitt for mye, men at han har slått Magnus Karlsen to ganger, i 2010 og 2015 gjør ikke merittene hans mindre.  Jon Ludvig har allerede 3 Norgesmesterskap i sjakk mellom 2013 og 2018 sammen med en andre plass i 2008 med lik poengsum som vinneren Frode Elsness. Sin stormester tittel sikret han seg allerede på Gjøvik i 2009  der det ble arrangert en internasjonal nyttårsturneringen, der han vant klart. At Magnus Karlsen brukte Jon Ludvik som eneste sekundant under VM i 2013 sier vel sitt om Jon Ludvigs kvaliteter og respekt i sjakkverdenen. Karlsen ble forøvrig Verdensmester den gangen. Hans sterkeste prestasjon internasjonalt er i mars 2010 der fikk en sterk 8 plass i Cappelle la Grande i Frankrike der han havnet på 2676 og ville gitt han nok poeng til en 5 GM norm selv om dette ikke var nødvendig da han allerede hadde fått tittelen.

6 nye mestere

De neste tre årene ble svært spennende for Norsk sjakk interesant, i disse årene kom det hele seks nye stormestere inn i det gode selskap. De som klarte denne store bragden var Torbjørn Ringdal Hansen, Aryan Tari, Frode Urkedal , Johan Salomon,  Johan-Sebastian Christiansen  og Benjamin Arvola Notkevich. Vi kommer tilbake til deres prestasjoner i neste artikkel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *