Posted on

Sjakk er klassifisert som et spill, men det er de som mener at dette bør være en sport.  Det er mange grunner til dette, ikke minst at det krever sterk disiplin å nå toppen. Sjakkmestrene må være skjerpet både mentalt og fysisk for nå toppen. Er ikke dette det samme som idrettsutøverne?

Hva er idrett?

Det er ikke enkelt å definere hva som er idrett eller sport. Det finnes mange idretter hvor man ikke løper, slik som svømming. Hva med stuping? Da er det en kort og intens bevegelse før man treffer vannet. Er det en idrett?  Variasjonen innen idrett gjør det vanskelig å trekke en klar linje.

Personlig liker jeg både å spille fotball og spille klassikere, jeg  går på langtur på ski og spiller strategi. Aktivitetene gir meg mer energi, utfordrer meg mentalt og sliter meg ut. Jeg er bare på hobbynivå, men jeg forstår veldig godt at de som spiller profesjonelt må være i god fysisk form. Det handler om at hele kroppen og hodet må være sterk nok til å takle utfordringen.

Uttrykket idrett, er hentet fra Norrønt språk. Det er delt opp i:

  • Id som betyr virksomhet eller aktivitet
  • Drott som betyr kraft, styrke eller utholdenhet

Sjakk er en aktivitet som krever mental styrke og ikke minst utholdenhet. Basert på denne definisjonen, er sjakk helt klart en idrett. Videre er kan man si at sjakk er underholdende og man konkurrerer om poeng. Dette er essensen i sport.

Er sjakk en idrettsgren?
Er sjakk en idrettsgren?

Mental styrke

Alle store idrettsutøvere må være mentalt sterk. En sprinter må klare å presse seg videre, holde farten oppe, selv om melkesyren brenner og alt føles håpløst. En sjakkmester må kunne tenke flere trekk fremover og bevare roen. Det er samme prinsippet.

Bare fysisk styrke som gjelder?

Ankepunktet for mange når det kommer til å klassifisere sjakk som en sport, er at man ikke gjør noe fysisk. Det er ikke snakk om fysiske bevegelser og man vinner ikke poeng basert på fysikk. Det vanlige har vært å tenke at den fysiske ytelsen har vært avgjørende. Fysisk ytelse slik som å løpe, hoppe og rett og lett være i bevegelse anses på mange måter som viktigere enn mental styrke.

Sannheten er nok at det er en blanding. Skal man klare å stå på fysisk, kreves det mental styrke. Spesielt når ting butter imot. Derfor er man gjerne at folk går på treningssenter i et par uker, men så stopper de. De gir gjerne opp fordi det blir for kjedelig, treig eller man blir stiv og støl. Det samme gjelder når man lærer et nytt spill. Mange stopper opp når spillet blir for vanskelig. De går ikke videre og kommer ikke over den sperren som stoppet dem.

Basert på dette, er det ikke så rart at mange tenker at sjakk skal kunne kategoriseres som en sport.  Storspillerne og hobbyspillerne bruker mye krefter i hver omgang, og de fleste holder seg også i god fysisk form. Å sitte fokusert i timevis krever en sunn kropp. Muskler som stivner eller en rygg som begynner å verke, kan ødelegge konsentrasjonen og dermed ødelegge for spillet.

Mer populært i Norge, økt fokus

Noe av grunnen til diskusjonen rundt sjakk som en idrettsgren, er at interessen for spillet har økt de siste årene. Dette har mye med Magnus Carlsen å gjøre. Han har virkelig løftet spillet frem og opp. Dermed har flere fått øynene opp sjakk.

 Prestasjonene hans har gjort at mange føler han burde vært hedret utover sjakkens verden. I idretten har man felles idrettspriser slik som Årets utøver. Denne går på tvers av flere idrettsgrener. Flere har snakket om at Magnus Carlsen burde også få en slik hederspris. Ettersom sjakk ikke regnes om en idrett, er han utelukket.

Det handler også om å anerkjenn jobben han og andre legger ned i sjakk. Dette vil hjelpe å sikre at vi får flere verdensmestere og flere eliteutøvere. Videre vil sjakkspillere på alle nivå bli inspirert av en slik fremheving av sjakk.

Mental konkurranse

Det er krevende å delta i en konkurranse. Man må ha drivkraften til å vinne og mot nok til å prøve igjen hvis man taper. Det gjelder alle typer konkurranser. Samtidig er det ikke alle som tar innover seg hvor viktig mental styrke er for å kunne lykkes. Kanskje ved å fremheve og vektlegge sjakk som en konkurranseidrett, kan vi sette mer fokus på dette aspektet.

Mental konkurranse
Mental konkurranse

Utfordringen blir å finne ut hvor man skal sette streken. Hvor går grensene mellom idrett og spill? Hvis alle konkurranser er en idrett, blir det svært mange personer som kan vinne en pokal som sier «årets idrettsutøver». Kanskje man skal lage nye kategorier? Vi mennesker er nå en gang glad i å putte ting i bokser, så kanskje løsningene er å foreslå nye bokser, nye kategorier som inkluderer flere konkurranser og flere utøvere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *