Posted on

Jeg begynte i forrige innlegg å skrive om norske stormestere, men kom dessverre ikke lenger enn til de som hadde klart denne bragden på 90 tallet. Og det var kun fire stykker. Det å bli stormester betyr at du har spilt deg til så mange gode resultater at du har en rating på over 2500 poeng i det internasjonale systemet som ledes og drives i dag av FIDE. Norge er jo et lite land, men vi har både verdens beste sjakkspiller og vi begynner å få noen andre meget gode spillere. Totalt har vi i dag 18 stormestere og det må vel sies å være ganske bra for et lite land som Norge.

Flere stormestere

De fire første stormesterne som jeg allerede har gitt en mini introduksjon av ble mestere i perioden fra 1985 og til 1996. Etter dette skulle det igjen bli et opphold før neste stormester kom. Han kom nemlig ikke før i 2002. Etter det kom de jevnt nesten hvert år før det igjen ble et opphold mellom 2009 og 2015. Vår foreløpig siste stormester kom i fjor i 2018.

Leif Erlend Johannessen

Leif Erlend kom inn i sjakken som veldig ung. Han delte førsteplassen i miniputt klassen med to andre når han var bare ti år gammel. Han har vært nær ved å bli Norgesmester, men er en av de få stormesterne som aldri har klart det. Men han har jo i hvert fall både IM og GM titler. Altså på norsk heter det Internasjonal mester og stormester. Han ble altså stormester i 2002. Spilt OL i sjakk seks ganger og spilt i lag EM flere ganger. Enda ikke fylt 40 år så vi kan få se han i mange år til som sjakkspiller!

Leif Erlend Johannessen

Berge Østenstad

Sjette spiller som oppnår stormester tittelen i Norge ble Berge Østenstad. Det klarte han i 2003. En meget aktiv spiller og er muligens den i Norge med flest seiere i NM. Åtte titler har han så langt. Og han har spilt samtlige NM de siste 40 årene – slå den!

Men han er muligens den som har stormester tittelen med knappest mulig margin i Norge. Han har bare så vidt vært over 2500 grensen to ganger, og som høyest har han kun notert 2506 poeng. Men det er mer enn nok til å få tittelen, så den kan ingen ta fra han.

Magnus Carlsen

Norges sjuende stormester trenger vel ingen nærmere presentasjon. Han har jeg allerede skrevet så mye om at han er bedre presentert enn noen annen. Han fikk sin stormester tittel i 2004.

Kjetil A. Lie

2005 ble året da Kjetil A. Lie fikk sin stormester tittel. Han har spilt flere ganger både i OL, og i EM for lag. Og han er to ganger Norgesmester i standard sjakk samt to ganger i det åpne NM i hurtigsjakk. Som ungdom har han også seks titler. Og som alle de andre har han Internasjonal mester (IM) som han fikk i 2002.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *