Posted on

Garry Kasparov er en av sjakkhistoriens store personligheter og spillere. Født i 1963, lå verden for russerens føtter, og barndommen ble fylt med endeløse treningstimer med sjakk. Og han skulle vise seg som et unikt spilletalent. Kasparov var både imponerende og kontroversiell, i en sport som virker å være krevende og prestisjefylt. Det er vanskelig å abdisere fra tronen når nye talenter dukker opp. Det fikk fort spillere som Karpov og Spasskij erfare, i VM-tittelkamper mot aserbajdsjaneren.  Kasparov er kjent for å ha skrevet bøker som Angrep i Sjakk og Deep Thinking.

Noen høydepunkt i karrieren

Allerede som 13 åring viste Garri, som egentlig heter Garik Weinstein, at han hadde talentet til å bli den neste store sjakkspilleren. Et talent man bare anser vil komme hvert 50. år, og som er forunt bare noen svært få spillere i verden. Noen år etterpå vant han så VM for juniorer og deretter gikk det slag i slag.

1985 ble et stort år for Kasparov som var i tittelkamp mot stormesteren Anatolij Karpov. Begge var lært opp på Mikhail Botvinniks sjakkskole i Tbilisi. Kampen ble en rysare, for selv om Karpov på et tidspunkt ledet 5-0, var ikke seieren innkassert. Den unge russeren hadde mer stamina enn den voksne Karpov som begynte å slite mentalt og fysisk etter 32 partier med full konsentrasjon.

Kampen ble utsatt og Kasparov vant returmatchen overlegent, i en alder av 22 år. Garri Kasparov viste seg som den yngste Verdensmesteren noensinne. Kasparov har de høyeste ratingene man kan oppnå i sjakk, kalt ELO-rating. Den er på hele 2851 poeng, noe mange trodde var umulig å toppe. Det er en annen historie, men vi kan si så mye som at det er en nordmann som har tittelen i dag. Kasparov måtte faktisk Magnus Carlsen i match i 2004. Da var bare Magnus 13 år gammel, og Kasparov klarte ikke å slå unggutten. Det legendariske bilde når Kasparov nekter å ta gutten i hånden etter enda et parti remis, gikk verden over. Kanskje var dette slutten på hans karriere, for året etter besluttet han å legge opp som profesjonell sjakkspiller.

Kasparov har likevel ikke ligget på latsiden. Han er både engasjert i politikken, og er svært opptatt av menneskerettighetene som stadig er under press i hjemlandet. I dag anses han som en viktig samfunnsdebattant og skribent.

Kasparov og Deep Blue

Kasparov og Deep Blue

Kasparov ble også en gallionsfigur for utviklingen av kunstig intelligens med programmet Deep Blue. I 1996 og 1997 spilte han mot datamaskinen som kunne se hundrevis av trekk framover. Det ble en slags menneske mot maskin kamp, som skulle vise seg å bli viktig i historiske trekk.

Deep Blue startet det hele med å vinne første parti, men tapte til slutt kampen 4-2 mot stormesteren. Året etter var det Kasparov som innledet med hvit og seier. Men til slutt vant Deep Blue 3,5 mot 2,5. Dette var første gang en maskin hadde slått menneske, men helt reelle forhold. Kasparov gjør noen opptredener med jevne mellomrom, men er mest opptatt av politikk i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *