Posted on

Sjakk er selvfølgelig mye mer enn bare Magnus Carlsen, men det er vel han som er største årsaken til at interessen for sjakk har økt kraftig i Norge de senere årene. Han har jo vært den beste sjakk spilleren i verden i flere eller mange år nå. Men vi har jo andre spillere som også har markert seg ganske brukbart. Men jeg tenkte å kikke litt mer på hvem Magnus er, og litt fakta om ham i denne artikkelen.

Sjakk i Norge

Det er vel Simen Agdestein som er den som tok sjakken i Norge frem i lyset med sine resultater på åtti tallet. Han ble stormester allerede i -85 og har vunnet hele seks norske mesterskap i sjakk. Det siste i 2005 og det første allerede i 1982 når han kun var 15 år gammel. Men hans beste resultat er kanskje den gangen han ble nummer to i junior VM i sjakk i 1986. Norge har kun en som har klart å vinne junior VM og det er Aryan Tari i 2017.

Men så ble det noe mer stille igjen rundt norsk sjakk i nesten 20 år frem til Magnus Carlsen ble stormester for første gang i 2004. Men selv om han har mange gode resultater opp gjennom årene, så var det først etter at han ble verdensmester i lynsjakk at de virkelige resultatene kom. Dette skjedde i 2009 i Moskva. Og han var da også verdens yngste spiller til å vinne en VM tittel i sjakk. Men siden den første tittelen som verdensmester har det blitt en del flere i alle variantene av sjakk. Den første tittel som Verdensmester i langsjakk eller «normal» sjakk kom i 2013 når han beseiret Inderen Viswanathan Anand. Jeg kommer mer tilbake til verdensmester og store spillere i en senere artikkel igjen.

Norske Stormestere

Stormestere eller Grand Master som det heter på fagspråket er det 16 spillere som har oppnådd gjennom årene. Simen Agdestein var den første, Magnus var den sjette, Aryan Tari var den tolvte og den siste som har klart dette er Benjamin Arvola Notkevich. For å bli en stormester i sjakk må spilleren ha meget gode resultater i turneringer. Og det er poeng ratingen de har hos det internasjonale sjakk selskapet FIDE som legges til grunn for dette.

Sjakk klubber

Sjakk klubber

Det finnes vel i dag cirka 3500 norske sjakkspillere, så noe stort land er vi ikke innen sjakken. Og de spillerne er fordelt utover på omtrent 120 klubber over hele Norges land. Dette er hva som er registrert i Norges sjakk forbund som er det øverste organet for sjakken i Norge. Forbundet er over 100 år gammelt så sjakk er ingen ny aktivitet i Norge lenger.

Forbundet er igjen medlemmer av eller er tilsluttet det nordiske forbundet, den europeiske unionen og FIDE som er verdens forbundet.

Ungdommen i Norge har også sitt eget forbund. Men selv med disse egentlig beskjedne tallene på verdensbasis så er Norge er stornasjon nettopp på grunn av for det meste Magnus Carlsen sine prestasjoner!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *