Posted on

Man skulle nesten tro noen ganger at hele sjakk Norge kun besto av Magnus Carlsen. Slik virker det noen ganger når man ser nyhetene som dukker opp og alt som skrives om det i nasjonale medier. Men heldigvis så finnes det mange flere sjakkspillere enn bare han i Norge. Men han er uten tvil Norges beste spiller, og han er også verdens beste spiller. Nå er han i ferd med å slå sin egen gamle rekord igjen i rating systemet som sjakken har for spillere. Den tidligere rekorden satte Magnus i 2014og den er på 2882 poeng.

Drømmegrense

Jeg skal ikke komme inn på hvordan denne ratingen fungerer her og nå, men bare sånn helt kort så går det på prestasjoner foretatt i turneringer man spiller. Hvor mye poeng og slike ting er noe mer innviklet og får stå for en forklaring ved et senere tilfelle. Magnus Carlsen har i juni 2019 2875 poeng på denne rating listen som gis ut av World Chess federation FIDE. Der er han klart ranket som den beste spilleren i verden og han øker stadig. Det som er tema nå om dagen er altså om den gamle rekorden hans ryker, og om han eventuelt klarer å bryte opp gjennom «drømmegrensen» på 2900 poeng?

Meget mulig

FIDE

Det er store sjanser for at i hvert fall den forrige rekorden blir slått nå i sommer, men det er også meget gode muligheter for at drømmegrensen blir passert. Nå i juni 2019 spilles Norway Chess i Stavanger, og i skrivende stund så leder han den turneringen soleklart. Både med sine seiere der og de forut for denne turneringen så har han i skrivende stund spilt 65 partier uten tap. Så de som kan sjakken ut og inn og følger den med argusøyne har begynt å regne på hvorvidt han slår denne rekorden og passerer inn i drømmehøyden eller ikke. Så langt jeg har klart å lese meg frem til så har han allerede klart å slå den gamle rekorden fra 2014 med den soleklare ledelsen har i Norway Chess turneringen. Men jeg skal ikke foregripe begivenhetene – la oss avvente og se hva oppdateringen fra FIDE sier når neste oppdatering kommer.

I øyeblikket leder i hvert fall Magnus Carlsen med hele 56 poeng foran neste spiller på rating listen, og den neste spilleren der er Fabiano Caruana fra USA. Nummer tre er kineseren Liren Ding som igjen er 14 poeng bak Caruana. Kun disse tre spillerne er over 2800 i rating i øyeblikket.

Mer sjakk til Norge

Norge ligger også veldig godt an foreløpig til å få det neste sjakk VM til landet. Stavanger er så langt eneste søker til dette VM, men fristen for å søke er ikke gått ut. Men ledelsen i FIDE har allerede vært på befaring i Stavanger og de skal ha uttalt at de ligger godt an. De kjenner også byen og deres kunnskaper om sjakk siden Norway Chess turneringen arrangeres i nettopp Stavanger hvert eneste år. Det neste VM er for øvrig Magnus sitt femte VM hvor han forsøker igjen å vinne tittelen. Han har allerede fir på rad!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *