Posted on

Norge har verdens beste sjakk spiller i Magnus Carlsen. Men selv om vi er et lite land så har vi faktisk markert oss ganske skaplig opp gjennom årene i sjakk. Selv om Magnus Carlsen har totalt 10 verdens mesterskap på sin CV i de tre ulike sjakk grenene, så har vi flere andre som også har gjort det godt i sjakk. Bare for å ha nevnt det så har Magnus også tre sølv plasser og to bronseplasser i VM i Lyn sjakk og hurtig sjakk. I standard langsjakk fikk vi faktisk vår første stormester allerede i 1985 ved Simen Agdestein. Han var da bare 18 år gammel.

Flere stormestere

Simen var den første stormesteren i sjakk i Norge, og den tittelen hadde han alene i cirka ti år. Magnus Carlsen er ble den sjuende stormesteren i Norge når han ble stormester i 2004. Jeg skal gjøre en liten presentasjon av de andre norske sjakk spillerne som har utmerkelsen Stormester.

Simen Agdestein

Simen markerte seg som sjakk spiller noen år før han ble Stormester i 1985. Han markerte seg og tok flere rekorder i norsk sjakk helt på starten av 80 tallet. Han ble yngste norske sjakk spiller til flere ting. Han kvalifiserte seg til junior VM som 13 åring, ble Norges mester som 14 åring. Han ble ikke bare Norges første stormester, men han ble også verdens yngste stormester eller «Grand Master» som de sier på utenlandsk!

Simen Agdestein

Jonathan Tisdall

Etter Simen sine prestasjoner på midt av 80 tallet skulle det gå ti år før det kom en ny norsk stormester. Det ble altså Jonathan Tisdall som klarte å passere 2500 i rating i 1995 og ble dermed stormester i sjakk. Jonathan har fire Norgesmesterskap, en IM tittel, han er altså stormester og har deltatt i fire OL i sjakk. Han har også skrevet bok om sjakk som har fått en god status i miljøet i hele verden. Han er ikke veldig aktiv i sjakk nå lenger og har ikke vært det siden vi byttet årtusen tall.

Einar Gausel

Norge fikk ikke bare en stormester i sjakk i 1995 men to stykker. Einar Gausel ble også stormester i sjakk kort tid etter at Jonathan Tisdall hadde fått denne tittelen. Einar har tre NM på sin CV, han har deltatt i sju OL i sjakk, han har en IM tittel, han er Stormester og har spiler EM for lag ved to anledninger i sin karriere. De senere årene er det kanskje flest som kjenner han som sjakk skribent i en av riksavisene i Norge.

Rune Djurhuus

Norgesmester for juniorer allerede som junior og bare 15 år gammel – og begynte å spille i elite klassen året etter. Men Rune er en av få stormestere i Norge som fortsatt ikke har klart å bli Norgesmester i seniorklassen eller elite klassen. Men han har flere andre titler og er fortsatt aktiv spiller. Han har også i en årrekke skrevet sjakk for en annen riksavis og hans navn er selvfølgelig en del kjent på grunn av dette. Jeg må visst over i en ny artikkel for å få med flere stormestere her. Følg med – det kommer mer ganske snart!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *