Posted on

Sjakk starter vel for veldig mange som et kosespill hjemme på stuebordet eller kjøkkenbordet i konkurranse med familie medlemmer. Kanskje først mot seg selv for å lære regler og så videre før man går til kamp mot familie medlemmer. Men Norge Sjakk forbund vet også å ta vare på unge sjakk spillere. De har faste ting som skole sjakk og Ungdommens sjakkforbund i tillegg til hoved forbundet som er Norges Sjakk forbund. Begge disse forbundene og i tillegg skole sjakken arrangerer faste ting for sine medlemmer.

Veldig tidlig

Det er sikkert mange som har testet ut sjakken hjemme i stua sammen med foreldre eller søsken. Noen finner den fasinerende og fortsetter direkte med spillet, mens andre finner seg absolutt til rette med spillet. Og Norges Sjakk forbund begynner allerede å ta vare på medlemmer før de er ferdige med grunnskolen. De tilbyr nemlig noe som de har kalt for så treffende som skole sjakk. Dette er et prosjekt hvor landets grunnskoler oppfordres til å lære elevene å spille sjakk.

Veldig tidlig

Dette prosjektet er sponset av næringslivet i Norge. Kort fortalt hva skole sjakk er. Sentrale personer ved skolen blir opplært til å kunne videreformidle sjakk til de unge. Dette kan være lærere, foresatte eller personer som har tilknytning til skolen. Her kreves det ingen forkunnskaper og alle vil få opplæring i alt som er nødvendig. Alt er gratis og nødvendig materiell er sponset av næringslivet i Norge. Når skolen har fått i gang flere spillere vil det bli arrangert et skolemesterskap som fører videre til distrikts mesterskap, fylke og til slutt en landsfinale. Det kan også forekomme flere delavdelinger inne i mellom her.

Ungdoms forbundet

Selv om ting foregår kontrollert og i ordnede former i skole sjakk, så er det når man kommer opp og kan bli medlem i Ungdoms forbundet at det blir mer system på saker og ting. Nedre alders grenser for å være medlem her er 12 år, mens det vel egentlig ikke er noen øvre grense. Men det er en fordelingsnøkkel om hvor mange medlemmer av en ungdomsforening som må være under 25 år.  I et slikt forbund så er vel agendaen veldig lik som i alle forbund og foreninger. Det skal jobbe for medlemmenes beste, og man skal jobbe for å utvikle det som allerede er til det bedre. Det gjelder da både tilbud, kvalitet og alt rundt dette.

Det skal selvfølgelig også jobbes for å spre interessen rundt sjakk. Dette kan skje ved å danne nye lokale lag, jobbe inn i aktuelle miljøer som i dag ikke er kjent med sjakk, arbeide for å både finne nye og å utdanne ungdoms leder. Hyggelig lesning er det jo at antallet medlemmer er økende både i ungdoms avdelingene og i hoved forbundet.

Norges sjakk forbund

Dette er jo da som kjent hoved forbundet som holder kontakten med alle medlemmer og med sjakk verden internasjonalt. Dette forbundet trenger vel egentlig en helt egen presentasjon, men det får bli i en ny artikkel noe senere. Det er jo allerede mange som kjenner litt til dette forbundet via publisiteten sjakken har fått de senere årene!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *