Posted on

FIDE er sjakksportens øverste organ som samler alle de ulike nasjonale organisasjonene igjen under et og samme tak. De er også den bestemmende partene innen sjakken, og det har de vært siden de ble grunnlagt for snart 100 år siden. Og en ting som en slik organisasjon må jobb med er å imøtekomme medlemmers ønsker og videreutvikle sporten. Både i spillernes interesse, men også for å møte krav fra publikum som følger sporten. Dette er nå i ferd med å skje også i sjakk, og Norge er i høyeste grad involvert fra første runde.

Fisher sjakk

Dette er en ny spille variant av sjakk som Bobby Fisher kom opp med for litt over tjue år siden. Men nå er den virkelig blitt anerkjent og skal for første gang arrangeres som et VM. Og dette skal skje i Oslo i Norge. Muligheten til å kvalifisere seg skal skje online, mens selv VM skal altså spilles i Oslo til høsten. Dette blir da den fjerde VM grenen som kan vinne innen sjakk. Og selvfølgelig skal vår egen Magnus Carlsen forsøke å vinne denne tittelen også i det aller første historiske VM. De tre andre variantene som spilles er jo vanlig sjakk, hurtigsjakk og lynsjakk. Magnus har ved flere tilfeller vunnet alle disse tre variantene.

Oppfinneren

Den som står bak denne varianten av sjakk er som navnet avslører den gamle storheten Bobby Fisher. Han presenterte denne varianten i Argentina i 1996. Varianten har fått flere navn opp gjennom, men nå lanseres den som VM spill og da altså under navnet Fisher sjakk. Andre navn har vært «shuffle Chess» og Chess 960.

Det som er spesialt med denne varianten av sjakk er at spillerne ikke kan forberede seg på samme måten som til tradisjonell sjakk. Dette fordi brikkene blir stilt opp på en tilfeldig måte som ikke er kjent på forhånd. Dette blir gjort for å slippe mest mulig unna de partiene i sjakk som ender med remis eller som altså ender uavgjort. Alle spillere må i denne varianten bruke alle sine kunnskaper de har og kan ikke forhånds memorere enkelte varianter som forberedelse. Sannsynligvis en mye mer spennende utgave å følge med på for publikum!

Kort forklart

Kort forklart

Jeg kan ikke ramse opp alle detaljene for å beskrive denne nye varianten av sjakk. Men det som i hovedsak er nytt er at brikkene ikke står på sin originale plass ved spillets start. De blir stilt opp ulikt hver gang og er ikke kjent av spillerne før start. Dermed kan ikke spillerne forberede seg på samme måte som i vanlig sjakk, men de må spille med de kunnskapene og kvalitetene de innehar som sjakkspillere.

I den vanlige mest kjente sjakken er det lange innledninger av spill som spilleren har forberedt og studert i detalj før spillets start. Dette gjør at spillet både trekker ut i tid og at spillerne nesten vet hva motstanderen gjør i de forskjellige scenarioene. Dette blir nesten helt borte og spillerne starter med «blanke ark» når de setter seg ned for å spille Fischer chess.

Hmm trenger visst litt mer tid for å forklare alt rundt denne nyheten om et sjakk VM i Oslo. Jeg kommer tilbake med mer om en stund.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *