Posted on

Sjakk har kommet veldig mye mer frem i «rampelyset» de senere årene takket være den ubestridte eneren gjennom mange år som er norsk. Magnus Carlsen har ført sjakken frem fra mørket om man kan si det slik. Men han har også fått med seg mange andre glimrende spillere som også blomstrer stort. Navn får vi ta litt etter hvert, men skal på denne siden forsøke å ta litt oppdatering fra sjakkens verden og litt forklaring på hva spillet er. Og kanskje litt historikk rundt dette spillet som antas å ha rundt 600 millioner spillere på verdensbasis, men altså lille Norge har den aller beste spilleren til dags dato!

Basic

En kort og kjapp forklaring på hva sjakk er for de som ikke er helt klar over dette.

Sjakk spilles på et brett med 64 ruter i to forskjellige farger. 32 hvite og 32 mørke felter. Hver av de to spillerne starter med 16 brikker hver seg som har ulike løps muligheter. Alle er på forhånd fastsatt hvordan de kan beveges. De 16 brikker er; 8 bønder, 2 tårn, 2 hester, 2 løpere, 1 dronning og 1 Konge. Og det er kongen so er «hovedbrikken» for å fortsatt kunne være med i spillet. Og alle reglene for spillet er selvfølgelig også fastsatt på forhånd så alle stiller med likt utgangspunkt ved start.

 Utgangspunktet for å vinne en runde i sjakk er at du klarer å overliste og «ta» motstanderens Konge. På sjakkspråket så heter det å sette motspilleren sjakk matt. Det vil si at han ikke har flere muligheter igjen til å bevege sine brikker uten at kongen blir tatt.

Selve hovedreglene for sjakk er forholdsvis enkle, men spillet har megder med muligheter for taktikk og strategi. Kjenner du noe som helt til sjakk, så vet du veldig godt hva jeg nå forsøker å si. Det å bli en god sjakkspiller krever mye mer enn bare å lære seg reglene.

Det finnes også noe ulike former for sjakk, men det skal jeg kommer litt mer tilbake til senere. La meg først kikke litt mer på den tradisjonelle sjekken og hva det er.

Historikk

Historikk

Det strides litt om hvor gammel sjakken egentlig er, men den anslås å ha sitt utspring i Asia et eller annet sted 1500 år siden eller mer. Og de er litt usikre på hvilken av de tidlige sjakk typene som er eldst. De som er funnet på et veldig tidlig tidspunkt har navn som persiske Chatrang, Kinesiske Xiangqi og Indiske Chaturanga, men de er altså ikke sikre på hvem som er eldst.

Alle disse nevnte variantene er ikke helt like dagens sjakk, men man kan se trekk som ligner mye på det som er i dag. Dagens sjakk kom til Europa og spredd seg utover på cirka 800-900 tallet. Spania, Italia og resten av Europa. Men det er mye smådetaljer som er forskjellige, men man antar at dette er starten. Men utover mot midten av forrige årtusen så kom det store forandringer og brikkene begynte å få de verdiene og navnene vi kjenner i dag.

Mulig jeg går enda dypere rundt dette tema i en senere artikkel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *