Posted on

Sjakk er ikke den sporten som det har vært mest blest rundt i alle år. Men det har blitt en del mer de senere årene etter at Norge har hatt verdens eneren i sjakk i mange år nå. Og alle som da følger noe som helst med på sjakk vet at det er snakk om Magnus Carlsen. Han både er og har vært best i de grener som er registrerte som offentlige VM grener. Og nettopp på grunn av dette så har det blitt høyaktuelt å søke om et VM i Norge. Og da er det vel Stavanger eller Sandnes som er nesten å regne for Norges sjakk hovedsted. Ikke fordi det kommer spesielt mange spillere derifra, men fordi de hvert eneste år arrangerer storturneringen Norway Chess.

Norway Chess

Turneringen er forholdsvis ny, men har blitt en godt anerkjent turnering som trekker til seg de fleste av verdens beste sjakk stjerner. I 2019 var det bare sjuende gangen turneringen ble arrangert faktisk. Det konkurreres i to av de ulike grenene, nemlig vanlig klassisk sjakk og lyn sjakk. Sergej Karjakin fra Russland vant begge grenene det første året i 2013. Siden har flere andre vunnet både dobbelt på samme måten og enkelte av grenene. Magnus Carlsen vant begge grenene i 2016. I tillegg har han vunnet lyn sjakken to ganger og den vanlig klassiske sjakken en gang i tillegg til det året han vant «The Double». Han er årets regjerende mester i klassisk sjakk.

Norway Chess

Søknaden om VM

Søknaden om å arrangere Verdens mesterskap i sjakk i Stavanger i 2020 var levert. Men den var ikke ferdig behandlet av FIDE som styrer alt som har med sjakk å gjøre på det internasjonale planet og slike store hovedturneringer. Men Stavanger hadde fått gode signaler om at de lå godt an og at de var på det tidspunktet (tidlig i Juni 2019) eneste søker om å få arrangere dette VM. Men så kom det litt uventede meldinger fra flere hold, og nå er altså søknaden trukket tilbake igjen.

Negativ Carlsen

En ting som vel kanskje har gjort det største utslaget i avgjørelsen om å trekke tilbake søknaden til sjakk VM i Stavanger er beskjeden som kom fra Magnus Carlsen. Han var ikke komfortabel med å spille et sjakk VM på hjemmebane i Stavanger. Presset på han som utøver ville bli så stort at det ville forstyrre konsentrasjonen mot spillet var en av årsakene som er blitt oppgitt. Presset ligger selvfølgelig på det økonomiske plan også, men der var det flere og flere som var positive til at dette kunne bli gjennomført på en fornuftig måte.

Det ble også undersøkt om det var mulighet for en delt modell mellom for eksempel Stavanger og Oslo, men det ville bli såpass mye mer kostbart økonomisk at det var ikke aktuelt å fortsette å sjekke ut. Så altså ikke noe sjakk VM til Norge i 2020. Og hvor det blir sjakk VM er det vel ingen som til dags dato vet heller siden Stavanger var eneste søker til arrangementet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *